Mijn naam is Inge Schakel-Hille en sinds 2006 heb ik mijn diëtistenpraktijk Lekker Gezond in Amerongen. Na het voltooien van de opleiding Voeding en Dietetiek in 1984 in Den-Haag ben ik niet direct als diëtist aan het werk gegaan. Pas jaren later was ik er aan toe om me in te gaan zetten voor mensen die vragen hadden op het gebied van gezondheid en voeding.

Om te zorgen dat mijn kennis up to date was ben ik begonnen met vele bijscholingen. Toen werd weer duidelijk dat het niet mogelijk is om iedereen, zelfs als ze exact dezelfde aandoening hadden, met een standaard advies van dienst te zijn. Ieder mens is uniek in zijn/haar historie en ieder probleem/klacht dient onderzocht te worden zodat de oorzaak wordt gevonden en kan worden weggenomen.

Hiertoe ben ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde gaan volgen. Dit gaf een duidelijk beeld van het functioneren en de samenhang van alle systemen zoals ze in het lichaam aanwezig zijn. Kleine verstoringen kunnen, als ze niet verholpen worden, uiteindelijk leiden tot grote klachten. De basis voor het goed functioneren en dus een optimale gezondheid is gelegen in het optimaal functioneren van de kleinste bouwstenen van ons lichaam, de cellen. Is er een verstoring op celniveau dan gaat dat effect hebben op de cellen er omheen, de weefsels, de organen en uiteindelijk op het gehele individu.

Naast de samenstelling van onze voeding qua eiwitten/vetten/koolhydraten en vitamines en mineralen/spore-elementen heeft voeding nog meer effecten op het lichaam. Deze kennis is al eeuwenoud en kan een zeer grote bijdrage leveren aan de effecten die we ervaren. De Traditionele Chinese Geneeskunde en specifieker de voedingsleer volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is een enorme bron van kennis. Zij kijkt naar wat voeding ons brengt, is dat warmte of koelt het ons af. Laat het de energie stromen of stagneren. Kunnen we alle nuttige stoffen uit onze voeding halen of verdwijnen ze richting toilet omdat het lichaam ze niet op kan nemen.

We kennen allemaal bovenstaande effecten. In de winter als het erg koud is, kiezen we liever voor een warme maaltijdsoep dan voor een koude salade. Is het daarentegen 30 graden, dan kan het zijn dat we wel graag een salade nemen, hoewel een lichtere soep dan vaak ook niet te versmaden is. Sommige voeding valt zwaar terwijl andere juist een voldaan gevoel geeft. Het hangt allemaal af van de conditie van het lichaam, de omstandigheden, de ingrediënten en de gebruikte bereiding.

Vanuit hoe meer invalshoeken er naar iemand gekeken kan worden, des te groter is de kans dat er een optimaal advies gegeven kan worden. Dat had tot gevolg dat ik naast bovenstaande opleidingen nog vele nascholingen en opleidingen hebt gevolgd ten aanzien van vele ziektebeelden en voedingsrichtingen.

Al deze kennis helpt me om op basis van de gegeven situatie samen met u een pad te ontwikkelen ten aanzien van voeding en leefstijl die het beste bij u past en helpt uw doel te bereiken.