Natuurdiëtisten

 

De Natuurdiëtisten Nederland vindt dat in het huidige geneeskundige denkmodel de functionele geneeskunde en integratieve dieetkunde als herstellende factor nog te weinig wordt ingezet.

Onze tijd vraagt om een nieuwe voedingsleer die helpt om de zelfredzaamheid en het zelfherstellend vermogen van mensen te vergroten. Natuurdiëtisten.nl wil deze nieuwe brede(re) voedingsleer (met o.a ook de Ayurvedische voedingsleer, Chinese voedingsleer, Orthomoleculaire visie en natuurgeneeskunde, functionele geneeskunde)  in Nederland onder de aandacht brengen.

Natuurdiëtisten opereren vanuit de volgende uitgangspunten:

  1. ‘U bent wat u eet’. Voeding is de grootste bron van genezende kracht.
  2. ‘Iedereen is ongelijk‘. Voeding en suppletie moeten afgestemd zijn op het unieke lichaam en gestel van het individu; op wat iemand doet, wil en kan, en niet op een algemeen klachtenbeeld/ziektebeeld.
  3. ‘Ken uzelf’. Leren (aan)voelen/waarnemen wat uw lichaam nodig heeft en wat het effect van voedingsmiddelen is, is van groot belang om op het juiste moment zelf in te kunnen grijpen met voeding of suppletie. Dus zelf waarnemen in plaats van blind volgen van hypes en voorgeschreven diëten.
  4. Specifieke klachten, de zogenaamde ‘voedingsstatus’ (niet wat u eet, maar wat uw lichaam heeft opgenomen) en het verband hiertussen (tekorten) zijn het uitgangspunt bij het adviseren van veranderingen in het voedingspatroon en het voorschrijven van aanvullingen.
  5. ‘Meten is weten’. Uw voedingsstatus kunt u meten: in bloed, ontlasting, haar, etc. Na diverse interventies in uw voedingspatroon en/of suppletie kunt u de effectiviteit controleren door opnieuw te meten.
  6. Liever preventief handelen dan curatief. ‘Voorkomen is beter dan genezen‘. Vroeg signaleren en ingrijpen, voordat ziekten ontstaan, is dus belangrijk.