Ketogene therapie is een behandeling die als basis heeft om de energievoorziening van het lichaam te laten verlopen via ketonen. Dit is een universeel energieproces dat bij iedereen plaats kan vinden. Het doel is het verkrijgen van metabole flexibiliteit wat inhoudt dat het lichaam in alle omstandigheden kan zorgen voor voldoende energie om de lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

Naast het zorgen voor een goede energievoorziening en metabole flexibiliteit kan het ook bijdragen aan het resetten van lichaamsprocessen die uit balans zijn (diabetes, allergieën en nog vele andere). Van oudsher is het klassieke ketogene dieet bekend vanwege zijn inzet bij epilepsie.

Om optimale resultaten te behalen zal het nodig zijn om in ketose te komen. Dit is een toestand waarin het lichaam vooral ketonen als energiebron gebruikt. Dit vraagt een gedegen aanpak met aandacht voor situaties waarin dit niet ingezet mag worden, manier om op een verantwoorde wijze in ketose te komen, informatie over mogelijke klachten en waar die vandaan komen en natuurlijk het aanpassen aan de persoonlijke (on)mogelijkheden.

De voeding gaat uiteindelijk bestaan uit een klein deel koolhydraten, voldoende eiwitten voor onderhoud van weefsels, organen en spieren aangevuld met vetten die door het lichaam omgezet kunnen worden in ketonen.